Baviaanskloof, Port Elizabeth en drank - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Femke Gastel - WaarBenJij.nu Baviaanskloof, Port Elizabeth en drank - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Femke Gastel - WaarBenJij.nu

Baviaanskloof, Port Elizabeth en drank

Door: Femke

Blijf op de hoogte en volg Femke

18 December 2009 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Hey allemaal,

Ik zal proberen om wat er allemaal in PE gebeurd is te vertellen, maar sommige dingen zijn het vermelden niet waard dus het is misschien een beetje select.
Eerst maar Baviaanskloof. Dat is een natuurgebied ongeveer 2 a 3 uur rijden van PE vandaan en het staat ook op de World Heritage List. Op vrijdag 4 december vertrokken we om 9 uur/half 10 vanuit PE. We waren met zijn 9en, 7 studenten en dan Joe en Martijn van Khaya, dus dat paste in twee 4x4 landrovers. Martijn had achter zijn auto ook nog een soort vouwwagen hangen, maar dan wel een die ook bestand was tegen de slechte wegen. Na ongeveer een kwartiertje gereden te hebben kwam Martijn er natuurlijk pas achter dat hij zijn vergunning om in Baviaanskloof te kamperen vergeten was, dus moesten we terug om die te halen. Uiteindelijk rond 11 uur gestopt in het plaatsje Patency, waar we de andere 5 mensen die meegingen zouden ontmoeten. Deze zijn van de cheetah farm waar khaya uitstapjes naar heeft. Aangezien er maar zo weinig studenten meegingen maar alles al wel geboekt en betaald was had Martijn hen uitgenodigd om mee te gaan. Na Patency nog ongeveer 1,5 uur gereden, naar het begin van Baviaanskloof waar de wegen nog normaal waren, om te lunchen. Daarna verder Baviaanskloof in….Diepe sporen en kuilen in de wegen, een afgrond van een paar honderd meter dan links dan weer rechts van de auto en zelf wordt je heen en weer geschud in de landrover…Uiteindelijke zijn we rond 3 uur aangekomen op onze kampeerplek. Tentjes opgezet, luchtmatrassen opgeblazen en slaapzakken neergelegd. ’s Avonds hebben we gebraaid, maar er was verder niet veel te doen en iedereen was wel moe van de reis, dus rond 10 uur lag iedereen wel op bed. Natuurlijk was mijn luchtbed lek/niet goed dicht (ik weet nog steeds niet welke…) waardoor ik vanaf ongeveer 3 uur op de grond gelegen heb, maar dat hoort er allemaal bij he ;) De volgende dag opgestaan en naar de rivier toe om te wassen. Iedereen was om 9 uur wakker, dus ontbijt en daarna terug naar de rivier om te zwemmen. Naast de rivier was een zandstrand waar je lekker kon liggen, maar geen schaduw en het was ongeveer 30 graden. De rest van de dag heeft iedereen dus zo’n beetje onder de bomen gezeten, wat gekaart en wat tijdschriften gelezen. Intussen was Martijn ’s ochtends samen met Joe, Robert en Jack een berg op geklommen. Zoals jullie waarschijnlijk allemaal weten was de loting voor de WK volgend jaar op vrijdagavond. Nu was er geen telefoonbereik in Baviaanskloof, dus niemand wist wat het geworden was. Martijn dacht dat als hij een berg op ging, hij misschien bereik zou hebben…Geen bereik, dus voor niks de berg opgeklommen. Vanaf de grond konden we echter precies de stipjes van de kleren zien en volgen waar ze waren, dat was wel leuk.
’s Avonds hebben we pojkie (zo zeg je het in ieder geval) gegeten. Een stoofpot van aardappelen, groente en struisvogelnek. Die avond lag bijna iedereen weer om 10 uur op bed.
Zondagochtend weer lekker de rivier ingegaan om te zwemmen, daarna ontbeten, alles opgeruimd en ingepakt. Tijdens het opruimen de enige baviaan van het weekend gezien, op ongeveer 30 meter afstand van het kamp. ’s Nachts waren er wel bavianen en apen in het kamp geweest, maar die zie je dan natuurlijk niet. Al het eten en dergelijke moet ook weggeborgen worden, bavianen zijn behoorlijk brutaal en slim en eten het op zodra ze iets ruiken en dan kun je ook maar beter wegwezen. Op zaterdagochtend had een baviaan de deur van Martijen zijn auto opengemaakt…Gelukkig was er geen eten of iets en was er niks kapot, maar het gebeurd dus wel.
De terugreis naar PE duurde korter dan de heenreis, waarschijnlijk omdat Martijn en Joe inmiddels wisten waar ze door konden rijden. Wel werd er gelijk door Martijn gestopt zodra er bereik was: de loting! Iedereen zijn telefoon begon ongeveer tegelijkertijd af te gaan met berichtjes en gemiste oproepen haha.
Uiteindelijk waren we zondag rond half 3 terug in PE. Ik had een berichtje van Henri en Rowie, die op vrijdag terug gekomen waren in PE. Zij gingen ’s middags naar Dominique en Gideon toe, dus na mijn tas uitgepakt te hebben en gedoucht te hebben, ging ik daar ook naar toe. Uiteindelijk ongeveer een uurtje gebleven, daarna terug naar Robin Street.

Nu het tweede gedeelte van het verhaal, wat gaat over Robin Street. Al een week of vijf hebben twee bepaalde huisgenoten niet meebetaald aan de stroom en overige dingen die gezamenlijk gebruikt worden. Deze twee huisgenoten waren ook mee naar Baviaanskloof. Op zaterdagavond was de elektriciteit bijna op, dus was er door de 4 huisgenoten die thuis waren 20 rand stroom gekocht. Op zondagavond werd er door ons 10 rand stroom gekocht. Je begrijpt het al, wij wilden dat zij een keer de stroom kochten. Natuurlijk was op maandagmorgen de stroom dus op, maar het water van de douche was nog wel warm. Iedereen was verder op maandag weg: Ronald naar stage, Bas en Harmen bezig voor school, Ellen naar stage en ik ook naar stage. Uiteindelijk was ik om half 6 als eerste thuis, waarna Ronald, Bas en Harmen binnen een half uurtje er ook waren. Ellen zou die avond op stage blijven slapen en de twee andere huisgenoten waren wel thuis geweest maar waren inmiddels weer weg. Wij hebben met zijn 4en hartenjagen gespeeld tot ongeveer kwart over 7, toen werd het te donker om het nog te kunnen zien. Maar ja, geen stroom betekend ook niet koken, dus zijn we voor wel 5 euro per persoon (inclusief fooi) uit eten geweest bij Angelo’s. Daarna naar de Balizza om te poolen, waarna we rond half 2 thuis waren. Het buitenlicht ging aan toen we uit de auto stapten, dus er was stroom gehaald, wat ook onze bedoeling was geweest.
Op dinsdag werd iedereen door die twee huisgenoten genegeerd en Harmen besloot om te proberen de vrede te herstellen, maar er werd niet op zijn smsjes gereageerd. ’s Avonds wilden wij een huisvergadering houden, maar ja dat gaat moeilijk als degene waar je mee wilt praten zich opsluiten in de slaapkamer….Uiteindelijk zijn we die avond dus ook maar weer gaan poolen, eerst in een sports bar die blijkbaar nog maar 2 weken open was (misschien dat dat de reden was dat ie om 12 uur sloot?) en daarna naar de Balizza. Om twee uur thuis en mijn bedje in, om om 7 uur wakker gesmst te worden door Alan.

Op dinsdag was Jan Eirik Schiotz aangekomen. Dit is een Noor en de voorzitter van Judo for Peace. Aangezien Marcial in maart een judo for peace tournament in PE wil houden, kwam hij voor een paar dagen over. Samen met Alan (die mij thuis opgehaald had) heb ik hem van het vliegveld afgehaald, naar zijn hotel gebracht, bij hotel afgehaald, naar Cafe Brazilia gereden om te lunchen en bespreking te houden, naar de judo club…Uiteindelijk was ik rond half 5 thuis en Alan zou laten weten wat er de volgende dag zou gebeuren. Wat hij dus deed door mij om 7 uur wakker te smsen, maar goed. We zouden om kwart voor 9 verzamelen bij de judo club om met Marcial’s combi naar Addo Elephant park te gaan. Uiteindelijk was iedereen er om kwart over 9, waarna we eerst de judo spelers naar de universiteit moesten brengen omdat ze niet allemaal hij coach in de auto pasten, daarna had natuurlijk bijna niemand (Rowie en ik wel)er aan gedacht om drinken etc. mee te nemen, waardoor we dat nog moesten kopen en we uiteindelijk om half 11 uit PE wegreden in plaats van 9 uur. Het is ongeveer een uur rijden, daarna daar rond gereden en uiteindelijk een groep olifanten gezien en ook nog drie koedoe’s. Daarna geluncht en teruggereden naar PE, waar we rond 4 uur waren. ’s Avonds was er een braai bij Marcial, maar daar ben ik niet naar toe geweest. Op woensdag was Harmen naar Plet vertrokken om daar een lodge te runnen terwijl de managers op vakantie zijn en komt op 29 december terug naar PE. Donderdagochtend kreeg ik weer een smsje van Alan, dat ik tot 12 uur vrij was en thuis kon blijven. Ik ben toen lekker gaan paardrijden, dat was al weer bijna 1,5 week geleden dus werd een keertje tijd ;) Uiteindelijk bleek ik de hele dag vrij te hebben, dus lekker rustige dag gehad. Alhoewel, rustig…Ik werd door Avis opgebeld, of dat ik mijn auto om wilde komen ruilen…De registratie liep bijna af en dat wilden ze zo snel mogelijk vernieuwen. Nu heb ik dus mijn vierder auto, een oranje Kia Picanto. ’s Avonds om 10 uur ging de stroom eraf, dit keer niet door onze schuld, maar in heel Walmer. Vrijdagochtend om half 9 was er weer stroom. Om 9 uur door Alan opgehaald en Jan Eirik opgehaald bij zijn hotel. We hebben hem verschillende scholen laten zien, de dag ervoor had hij scholen in de township gezien, dus vandaag waren het ‘normale’ scholen. Daarna koffie gedronken en gewacht totdat Marcial tijd had. Uiteindelijk was dat lunch om half 1 in Walmer Park, omdat dit dichter bij het vliegveld ligt. Daarna om half 2 samen met Alan, Jan Eirik naar het vliegveld gebracht want die ging weer terug naar Oslo. Na het vliegveld nog even naar de judo club geweest om wat te regelen, daarna werd ik weer thuisgebracht. ’s Avonds stroom en boodschappen gehaald en samen met Ronald gegeten.
Zaterdagochtend ben ik wezen paardrijden en aangezien het lekker weer was, bijna heel de middag in badpak/bikini in de tuin gelegen en in het zwembad. ’s Avonds hebben we met zijn 6en gebraaid.

Op zondag was het weer het tegenovergestelde van zaterdag. Regen en grijs. Het was nog wel warm, maar ja met regen ga je nu eenmaal niet naar buiten toe. Die dag heb ik dus maar besteed met huiswerk maken, lezen en tv kijken.
Maandag was daarna mijn laatste hele dag op stage. Samen met Alan wat dingen gedaan voor het Judo for Peace project en schoolopdrachten via de e-mail verstuurd. Daarnaast is deze week ook het judo kamp van Gideon. Dat is ’s ochtends van 8 uur tot 1 uur, dus Dominique meegeholpen met broodjes maken en op BamBam letten. ’s Avonds met Ellen, Ronald, Bas, Koen en Judith bij de Balizza wezen poolen en daarna door naar de Captain’s. Dit is een cafe iets meer gericht op de zwarte bevolking, al waren er deze avond zeker 20 Nederlandse studenten! Er was deze avond karaoke en geloof me, 3 Nederlandse jongens die ‘You’ll Never Walk Alone’ zingen slaat niet echt aan (behalve bij de andere studenten dan he!). Uiteindelijk waren we om half 3 thuis
Natuurlijk werd ik de volgende dag weer wakker gemaakt door een smsje. Dit keer van Karen, of dat ik om 9 uur mee ging op een beach ride, want the Herald kwam foto’s maken. Alan had er geen problemen mee (er is ook niet veel te doen op het moment), dus ben ik mee geweest. Het was een gezellige, rustige rit naar het strand toe. De rit terug heb ik niet meegemaakt, aangezien mijn paardje besloot om lekker opstandig te doen, dus zijn we met zijn tweetjes vooruit gereden. Uiteindelijk hadden de mensen van the Herald de videocamera in de auto laten liggen, dus moesten er aan het einde nog snel wat foto’s gemaakt worden. Om half 12 was ik daarna terug thuis, dus Alan gesmst dat ik er over een half uurtje zou zijn, maar dat was niet nodig en ik kon lekker thuisblijven. Uiteindelijk ben ik even langs geweest om Alan en Gideon te zien en daarna mijn was naar de wasserette gebracht. ’s Middags kwam Harmen terug vanuit Plet voor (één van) Bas zijn afscheidsfeestjes. We waren om half 7 bij de Barney’s om te eten en daarna wat te drinken, waarna we uiteindelijk gebleven zijn tot aan sluitingstijd, wat rond 12 uur was. Daarna met zijn zessen (Judith, Bas, Koen, Harmen, ik en nog een jongen) in één taxi om naar de Balizza te gaan, de rest ging naar huis toe. Bij de Balizza zijn we onder andere Erik en Sandra nog tegengekomen en zijn we verder gegaan met drinken, totdat ook de Balizza dicht ging (kwart over 3 ofzo??) Uiteindelijk zijn we daarna voor 1 euro per persoon met de taxi naar huis gegaan.
Op woensdagochtend stond ik daarna om half 9 in de douche om te proberen wakker te worden, krijg ik gelijk daarna een smsje van Alan dat het een public holiday is dus dat ik vrij ben. Uiteindelijk ben ik niet terug naar bed gegaan, was toch redelijk onmogelijk aangezien Judith (die in een ander huis woont maar die nacht bij ons was blijven slapen) lawaai aan het maken was om te proberen de rest uit bed te krijgen. Uiteindelijk is Judith rond 11 uur naar huis gegaan, waarna Bas en Harmen om 12 uur uiteindelijk maar probeerden om iets te eten om gelijk daarna terug naar bed te gaan. Inmiddels had ik genoeg energie verzameld om ’s middags te gaan paardrijden, het was een rustige rit van een uur, dus dat kon ik dan wel aan. Na het paardrijden lekker in de tuin gaan liggen samen met de rest van de huisgenoten. Op woensdag waren verder Rosa (vriendin van Ronald), Rick (vriend van Elsemarijn), Guus (broertje van Ellen) en Sandy (vriendin van Ellen) aangekomen, dus op dit moment zijn we met zijn 10en hier in huis. Woensdagavond hebben we met zijn 8en gebraaid, waarna Harmen, Bas, Ellen, Guus en Sandy nog uit geweest zijn en uiteindelijk om half 3 het hele huis wakker gemaakt hebben , maarja dat hadden wij de dag ervoor ook gedaan ;)
Donderdagochtend voor de laatste keer wezen paardrijden, Rosa is ook meegeweest. Afscheid genomen van Winfield, zal wel weer wennen worden om niet meer te gaan paardrijden. ’s Middags is Harmen weer terug naar Plet gegaan en ben ik een paar uurtjes naar stage geweest en daarna een rustige avond gehad. Het Nederlandse nieuws gezien met 40 cm sneeuw, dat kun je je hier niet voorstellen! Het is toch nog steeds een beetje raar dat het december is en 25 graden.
Nu is het dus vrijdag en gaat Bas naar huis, dus die gaan we vanmiddag naar het vliegveld brengen. Ook is het mijn laatste keer stage en straks de auto inleveren om dan morgen op weg te gaan richting Kaapstad!

Gelukkige kerst allemaal.

xxx Femke

• 18 December 2009 - 09:04

Ingrid En Peter:

Hoi Femke, een heel verhaal om te lezen, wel leuk hoor. Hadden natuurlijk al wel het een en ander via de telefoon gehoord. He Femke van ons heel veel plezier op Robbeneiland en in en om Kaapstad Bij je rondreis met de Basbus en succes. Veel zien, foto's maken en opletten. Ook van ons alvast prettige (warme) Kertsdagen en de groetjes van Papa en Mama.

• 18 December 2009 - 11:09

Nienke:

He Femke,
    Lekker lang verhaal, we waren al benieuwd wanneer je weer wat zou schrijven, we waren zo benieuwd!
    Van ons ook veel plezier gewenst op Robbeneiland en Kaapstad.
    We willen dolgraag de foto's zien als je terug thuis bent.
    Vandaag is hier nog wat sneeuw gevallen, en hoewel het er eerst uitzag dat het net wel of net niet zou sneeuwen hier, is er toch nog redelijk wat gevallen.
    Wat het natuurlijk voor mij niet makkelijker maakt om snel even naar buiten te gaan, maar de sneeuw heeft wel zijn charme he.
    Van ons ook hele fijne (warme) Kerstdagen gewenst.
    Groetjes van Jhon en Nienke
    XXX