Stress weekje - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Femke Gastel - WaarBenJij.nu Stress weekje - Reisverslag uit Port Elizabeth, Zuid-Afrika van Femke Gastel - WaarBenJij.nu

Stress weekje

Door: Femke

Blijf op de hoogte en volg Femke

21 Oktober 2009 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth

Hey allemaal,

Deze week op stage bezig geweest met mijn schoolopdracht, het haalbaarheidsonderzoek voor het Olympic Centre, Nelson Mandela Bay Judo / Judo for Peace en voorbereiden op Alan’s vakantie. Toch was het niet zo’n hele drukke week, omdat we niet alle gegevens hebben omdat Marcial die mee naar Budapest heeft genomen. Deze week was ik op z’n laatst thuis om half 5 denk ik… Jullie zullen wel denken, elke keer vroeg klaar, der baas gaat elke keer surfen, niet veel te doen op stage, maar eigenlijk is het wel frustrerend. Je kunt niet verder met je project omdat de mensen binnen JSA bezig zijn met elkaar het leven zuur te maken waardoor de judo eigenlijk stil blijft staan. Als het goed is is er nu binnen een paar weken een disciplinaire hoorzitting waar als het goed is alles wordt opgelost. Marcial moet alles zwart op wit laten zien wat geen probleem zou moeten zijn aangezien alle papieren aanwezig zijn. Toch wel klein probleemtje: Marcial zelf heeft geen idee waar de papieren zijn en aangezien de datum van de hoorzitting nog niet bekend is, maar waarschijnlijk is als Alan op Sumatra is, moet ik op Alan zijn laptop en in de dossiermappen alle papieren gaan zoeken…
Mocht Marcial nu toch geen president van JSA blijven, dan gaat hij waarschijnlijk zijn eigen judo federatie oprichten en die wordt dan de nieuwe officiële judobond van Zuid-Afrika, omdat Marcial gesteund wordt door de Internationale Judo Federation, waardoor SASCOC (Olympisch Comité van Zuid-Afrika) die nieuwe bond ook wel moet steunen en JSA geen lid meer zou zijn van SASCOC, IJF en IOC, maar de nieuwe bond dus wel. Snapt iedereen het nog?

Op vrijdag nog euro’s omgewisseld voor Zuid-Afrikaanse randen voor Gareth die met Alan naar Sumatra gaat. Het is voor Zuid-Afrikanen erg moeilijk om geld te wisselen, als je bijvoorbeeld euro’s wilt wisselen, moet je in je paspoort door middel van visums aan kunnen tonen dat je die euro’s gebruikt hebt voor een reis naar het buitenland of gaat gebruiken. Aangezien Gareth geen visums in zijn paspoort heeft staan die verklaren hoe hij aan euro’s komt en Alan zijn paspoort thuis had laten liggen, heb ik het via mijn paspoort gedaan. Er werd niet moeilijk over gedaan, maar het is wel anders dan in Nederland. Het was ook bij Travelex, alleen hier moet je een formulier invullen met je adres, telefoonnummer, e-mailadres, paspoortnummer etc. Omdat mijn paspoort Nederlands is en het dus normaal is voor mij om euro’s te hebben hoefde ik niet aan te geven waarvoor het was, maar anders moet je dus ook nog opgeven waarvoor je het gebruikt hebt. Ingewikkeld gedoe allemaal hier af en toe.
Vrijdagmiddag ook mijn auto opgehaald bij Avis. Het is een blauw/groene VW Chico citisport. Voor degene die het niet weten, een VW chico is eigenlijk gewoon de Zuid-Afrikaanse variant van de oude VW Golf. Mijn auto is nog nieuw, is alleen een testrit meegemaakt dus staat maar iets van 400 km op de teller. Het links rijden en met links schakelen gingen eigenlijk wel gelijk goed, alleen het is natuurlijk weer even wennen met de koppeling en gas geven omdat het een andere auto is en je een tijdje niet gereden hebt. Maar veel keus heb je niet, want als je bij het verhuurbedrijf weg rijdt ben je eigenlijk gelijk op Cape Road, een zesbaans weg en een van de hoofdstraten in Port Elizabeth. ’s Avonds nog even naar het winkelcentrum gereden en dat ging ook goed.
Vrijdagochtend zijn Bas en Ellen weggegaan om twee weken te reizen. Ze zijn naar Kaapstad, komen dan waarschijnlijk maandagavond een nacht hier weer slapen en dan gaan ze de Wild Coast doen. Harmen is op zaterdag ook voor twee weken weggegaan om een game reserve te managen. Hij doet een toerisme opleiding en loopt stage bij Lion Roars, die hebben lodges en organiseren game drives enzo. Nu zijn de managers van de game reserve twee weken op vakantie dus gaat hij daar twee weken naar toe. Ronald zijn vriendin, Rosa, is op vrijdag aangekomen om twee weken in PE vakantie te vieren, dus het is voor twee weken even een andere samenstelling huis.

Op zaterdagmiddag ben ik gaan rijden met nog 3 anderen, waarvan er 2 daar helpen/paard huren en de andere was een klant. De rit was ongeveer 1 tot 1,5 uur, maar niet over het strand. Mijn paard, Winfield, vindt het niet zo leuk om achter een ander paard te moeten lopen, vooral niet als het sneller gaat, dus ik heb de helft van de rit voorop gereden terwijl Ursula aangaf waar we konden draven en galopperen, omdat ik alle paden nog niet ken.
Op zondagochtend ben ik ook weer gaan rijden, deze keer wel naar het strand. Alleen waren er life guards en dan kun je niet galopperen op het strand omdat dat eigenlijk verboden is. Wel lekker de paarden door het water heen laten lopen. Ook nog een keer gesprongen onderweg. Na de rit hebben we wat gedronken en daarna thuis gedoucht, waarna ik naar Bayworld ben gegaan. Dat is een oceanium en museum in PE. Er zijn pinguins en zeehonden, tropische vissen, haaien, schildpad en er is ook een slangenpark (waar ook krokodillen waren maar goed) en een scheepvaartmuseum. Jammer genoeg waren de twee dolfijnen die er normaal gesproken zijn niet, omdat het bassin verbouwd wordt zijn ze tijdelijk naar Hong Kong. Verder was het wel leuk om te zien. Het ligt midden in PE, aan de ene kant een drukke weg, waarvan aan de andere kant het strand ligt, en aan de andere kant is het helemaal ingebouwd tussen gebouwen, kantoren en winkels/restaurants.

Maandag en dinsdag lag op stage het internet eruit. Verder alles voorbereid op Alan’s vertrek. Maandagavond waren Bas en Ellen voor twee nachten terug in PE voordat ze verder gaan naar de Wild Coast. Ellen moest op dinsdagochtend ook haar visum verlengen, dus zijn ze woensdagmiddag verder gereden. Bas gaat zijn visum verlengen door naar Lesotho te gaan voor een dag en dan weer terug Zuid-Afrika in, omdat je dan weer een nieuw visum krijgt. Ik ga deze of volgende week langs Home Affairs om mijn visum te laten verlengen, dan is dat ook alvast maar gebeurd (hoop ik).

Nu zit ik alleen op stage, aangezien Alan inmiddels in Johannesburg op het vliegveld is. Wel nadat ie me wakker had gesmst om 6 en 8 uur, maar goed.

Groetjes aan iedereen.

xxx Femke

• 21 Oktober 2009 - 11:26

Nienke:

Hey Femke,

Een drukke bedoening dus allemaal daar.
    Hopelijk gaat wel alles goed.
    Hier gaat in ieder geval alles goed, gisteren naar de acapuncturist geweest voor mijn rug en dat is eigenlijk helemaal goed gegaan. Was een hele aparte ervaring, maar ben blij dat ik gegaan ben.
    Voor de rest wensen we je nog een fijne tijd daar.
    Jhon en Nienke

• 21 Oktober 2009 - 16:35

Monica:

Hey hey,

klinkt allemaal best leuk :)
    alleen een beetje raar van die papieren...
    wel super gaaf dat je paard heb gereden, ik ga waarschijnlijk binnenkort hier in nederland een strand rit maken.. maar dat is natuurlijk niet het zelfde als daar ;)

kijk je uit met autorijden?? geen brokken maken ej ;)

heel veel groetjes van
    Monica, René, Astrid, Peter en Alexander