Hamar - Reisverslag uit Hernes, Noorwegen van Femke Gastel - WaarBenJij.nu Hamar - Reisverslag uit Hernes, Noorwegen van Femke Gastel - WaarBenJij.nu

Hamar

Door: Femke

Blijf op de hoogte en volg Femke

09 April 2008 | Noorwegen, Hernes

Hey allemaal,

Afgelopen maandag en dinsdag ben ik dus in Hamar geweest. Er waren goede en slechte dingen en ik heb een leuke tijd gehad, maar jammer genoeg was het wel een beetje een teleurstelling. Maar goed, hoe is het allemaal gegaan. Maandagochtend samen met Ronja met de bus naar Elverum, wat betekende dat ik toch om 6 uur op moest staan, aangezien de taxi die Ronja naar de bus brengt om kwart voor 7 komt. In Elverum mijn treinticket opgehaald in het winkelcentrum en daarna naar het treinstation gelopen. Om de een of andere reden staan niet op elk station ticketautomaten en\of loketten, maar ik moet de zeggen, de NS kan nog wat leren van de treinen hier! De normale treinen zijn luxer dan de 1e klas van de NS en precies op tijd. De reis naar Hamar was dan ook vooral naar buiten kijken en zien hoe de sneeuw langzaam verdween naarmate ik verder van Elverum vandaan was. Om kwart voor 9 was ik in Hamar, vanuit de trein had ik het Vikingskipet en motel al zien liggen, dus ik wist welke kant ik op moest lopen. Na ongeveer 20 minuten kwam ik bij het Vikingskipet motel en ik kreeg de sleutel voor mijn kamer, nr 19. De kamer had een stapelbed (maar wel groter dan normaal, meer ruimte tussen de bedden en ook bredere bedden, dus geen kinderstapelbedden), een bank, tv en eigen douche en wc. Ik heb mijn tas neergezet en ben daarna gelijk naar het Vikingskipet gelopen, wat letterlijk aan de andere kant van de straat lag, dus dat was leuk! Het was ook wel goed dat het zo dicht bij lag, aangezien ik maandag ongeveer 4 keer van het motel naar de schaatshal en weer terug ben gelopen. Ik wilde namelijk een rondleiding voor dinsdag boeken, maar de gids was niet thuis. Uiteindelijk de afspraak gemaakt dat ik dinsdagochtend terug zou komen (ze zijn om 8 uur al open) en dat ze dan opnieuw zouden proberen om de gids te bereiken. Na mijn eerste keer naar het Vikingskipet te zijn gelopen ben ik verder gelopen naar het centrum. Dwars door het centrum heen gelopen naar de andere kant van de stad, om er daar achter te komen dat het museum waarvan mijn reisgids van de ANWB zei 'gehele jaar geopend' alleen in de periode van mei t\m augustus open was...Hmm, oke. Dat was museum 1, maar er is er nog een. Dit is het hedmarkmuseum, waar vlakbij ook de ruinen van een 12e eeuwse kathedraal liggen. Ik heb geprobeerd om er naartoe te lopen, maar toen ik na een half uur lopen nog steeds niet dichterbij gekomen was en ik nat was van de regen, ben ik maar terug naar het centrum gegaan. Bij het busstation aan een buschauffeur gevraagd of er een bus ging naar het Vikingskipet, ik had namelijk een busbordje zien staan toen ik naar het centrum liep en aangezien het nog steeds regende, maar helaas, die ging er niet. Naar het motel teruggelopen en daar op mijn kamer even lekker uitgerust en wat tv gekeken. Daarna naar de receptie toe gelopen om te vragen of ze konden helpen met hoe ik de volgende dag bij het Hedmarkmuseum kon komen. Blijkt dat er wel een bus gaat, ongeveer 600 meter bij het motel vandaan...Maar goed, er ging een bus naar museum en ik wist nu ook welke bus ik moest hebben als ik naar het centrum ging. Inmiddels was het half 4, dus ik heb de bus naar het centrum gepakt, heb daar bij de pizzeria gegeten(lasagna, geen pizza) en ben daarna naar de bioscoop gegaan. Om 6 uur begon de film 'P.S. I Love You'. Als je je afvraagt waarom ik een film zo vroeg pakte, de film duurde twee uur en degene die om 9 uur begon was dus pas om kwart over 11 afgelopen en dat vond ik niet echt een fijn idee. De film was heel mooi, een mix van comedy en drama, echt een aanrader als je naar de bioscoop gaat binnenkort. Na de bioscoop terug naar het motel gelopen, het was inmiddels droog en het was nog licht genoeg, dus waarom niet. Bovendien had ik ook geen zin om een half uur op de bus te wachten. Terug in het motel nog lekker wat tv gekeken en daarna mijn bed in gedoken.
Dinsdagochtend om half 8 opgestaan en lekker ontbeten in het motel. Daarna weer naar het Vikingskipet gelopen. Dit keer kregen ze de gids wel te pakken, maar jammer genoeg had ze echt geen tijd die dag. Je kunt ook zelf het stadion in en rondkijken en de mevrouw achter de balie vond het zo zielig voor mij dat ik helemaal uit Nederland was gekomen en dat er nu geen gids was, dat ik gratis naar binnen mocht :) Het is heel anders natuurlijk, omdat er geen ijs ligt nu, maar wel herkenbaar. Er hing een grote vlag met allemaal geschilderde symbolen van de Olympische Spelen 1994 in Lillehammer, plakaten over de bouw en architectuur van het Vikingskipet en informatie over het Mjosa meer, waar het Vikingskipet aan ligt. Na het Vikingskipet teruggegaan naar het motel. Rond half 11 uitgecheckt en naar het centrum gegaan. Het was droog, dus ik besloot om toch maar weer lopend te proberen bij het Hedmarkmuseum te komen. De route liep langs het water van het Mjosa meer en toen de zon begon te schijnen was het lekker lopen. Helaas was het Hedmarkmuseum, weer integenstelling tot mijn ANWB reisgids, gesloten. Wel was er een openlucht musuem van oude boerderijen etc en aangezien ik er toch was, daar maar even rondgekeken. De ruinen van de kathedraal vond ik eerlijk gezegd een beetje raar, of beter gezegd, ik vond het raar waar ze in stonde. Om de ruinen heen gebouwd was een bouwwerk van glas en staal, die natuurlijk ook gesloten waren aangezien het bij het Hedmarkmuseum hoort. Je kon dus alleen de buitenste delen van de ruinen zien, dat vond ik wel jammer. Daarna ben ik met de bus weer teruggegaan naar het treinstation waar ik mijn tas in een bagagekluisje heb gestopt en waar ik erachter kwam dat er nog een winkelcentrum was. Aangezien ik niks meer te doen had, ben ik daar naartoe gegaan en het was echt groot. Daar heb ik gegeten en vervolgens terug naar het station, om 2 uur op de trein te wachten. Jammer genoeg viel het dus een beetje tegen, maar ik ben wel blij dat ik er geweest ben.

Zondag is er ook een noors meisje hier gekomen, Michelle. Ze komt hier een maand lang met de paarden werken. Vandaag hebben we allebei 5 paarden gereden (opdracht van Ingeborg haha), waarna we bijna ruzie kregen met Tryggvi omdat ik per dag maar 7,5 uur mag werken van Atlantis en blijkbaar zat ik daar ruim overheen. Oke dan...

Verder geen nieuws, het kalfje is nog steeds helemaal gezond en drinkt al uit een emmer. Groetjes aan iedereen.

xxxx Femke

• 10 April 2008 - 07:03

Ria:

Hi Femke,
    Jammer zeg. Reisgidsen kloppen helaas nogal eens niet, het ligt er ook aan hoe oud ze zijn. Volgende keer misschien eerst even bellen... Maar gelukkig heb je je toch wel vermaakt en een leuk uitje gehad.

Groetjes uit een zonnig, maar nu nog wel koud, Nederland.
    Ria en Wout

• 10 April 2008 - 11:26

Nienke En Jhon:

Hey meis, jammer dat het niet zo gelopenis als je wilde, maar het lijkt me toch een mooi uitje.
    Je krijgt de groetjes van ons en een poot van Kyra.
    Dikke knuffel, Nienke en Jhon

• 24 April 2008 - 20:21

Astrid Peter En Kids:

Ha die Femke,

Jammer van het uitje waar je je zo op hebt verheugd. Je hebt in iedergeval wel de ijshal gezien en er zijn zowaar foto's!! We hebben gehoord dat je ouders een camper hebben geregeld en in de zomer naar Noorwegen komen om samen met jou nog wat meer van het land van de vikingen te zien. Gaaf hoor!!!!
    De pony's zien er mooi uit en zullen nu zo langzaam aan wel gaan verharen! dat zal wel poetsen worden! of doen jullie daar niet zo aan. René had een goed derde raport en gaat aan het laatste semester van de derde klas MAVO beginnen. Hij heeft een pakket gekozen waarmee hij eventueel volgend jaar naar de HAVO kan. Met Monica gaat het voor zover wij kunnen inschatten goed. Ze gaat ook naar school. Ze gaat HAVO proberen via de VAVO. Als ze klaar is met therapie kan ze volgend jaar naar het Kellebeek in Roosendaal om zo de HAVO af te maken. We hopen dat het allemaal gaat lukken, we staan in ieder geval achter haar.
    Femke, van iedereen de hartelijke groeten. Zo te zien op de foto's gaat het goed met je. Ik vind nog steeds dat je een kanjer bent dat je zover van huis zoveel levenservaring durft op te doen. Tot de volgende waarbenjijnu.nl!!!!